Vinmakarens hemliga tillsatserÄkta vara - 2013-11-25 17:46 CET
Dolda
tillsatser används i stor utsträckning för att förändra smak, doft, utseende och
hållbarhet i dagens vinproduktion.
Tv4:s
Kalla fakta avslöjade igår det faktum att vin kan innehålla mängder av
tillsatser. Att det förhåller sig just så – och att det dessutom inte står på
förpackningen – är något som vi på Äkta vara har uppmärksammat och skrivit om
vid flera tillfällen. Se länkarna sist i artikeln.
Drygt
60 ämnen får tillsättas i vinet vid produktionen, varav ungefär hälften skulle
ha haft E-nummer om de hade behövt deklareras. Se hela listan nedan.
Men
här har vinindustrin ett undantag. Endast förekomst av vissa allergener behöver
deklareras enligt gällande EU-regler.
–
De vill inte att man ska få reda på vad vin egentligen innehåller. De är rädda
för vilken reaktionen blir. Innehållet är hemligt eftersom man vill att myten om
det naturliga vinet ska leva vidare” säger Malcolm Gluck, en av Storbritanniens
ledande vinexperter, i Kalla fakta-reportaget.
I
reklam och på etiketter gör tillverkarna allt för att produkten ska framstå som
en traditionell, genuin och naturlig produkt. Man pratar högt och gärna om
tradition, druvor, klimat och jordmån, men nämner inget om hur de på kemisk väg
manipulerar smaken, med tillsatser och processhjälpmedel.
Med
tanninpulver skapar man mer strävhet i vinet, med gummi arabicum (E414) blir det
mjukare och rundare, med kalciumkarbonat (E170) mindre syrligt och med
industriellt framodlad jäst, istället för den som finns naturligt på druvan, kan
en smak av exempelvis jordgubbe skapas i rosévinet.
–
Som konsument vet man i princip ingenting om hur det vin som man köper är
tillverkat. Likadant är det med öl och sprit. Det är ett område som vi och andra
vill att lagstiftaren ska göra något åt, säger Äkta varas ordförande Björn
Bernhardson.
Det
är också något som Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) håller med
om.
–
Det är en stark vinlobby som driver den här frågan utifrån sina intressen,
självklart. Vi är ju pyttesmå i det här sammanhanget, vad beträffar att
producera vin, men vi kämpar vidare för det. Vi vill, jag vill, att vi ska ha en
ingrediensförteckning också vad beträffar vin, säger han i en intervju med
Tv4-nyheterna.
Äkta
vara har sammanställt en lista över de ämnen som är tillåtna att använda vid
vinframställning. En del skulle klassas som tillsatser medan andra skulle
klassas som processhjälpmedel eller ingredienser. Värt att lägga märket till är
att processhjälpmedel normalt inte listas på ingrediensförteckningar till
vanliga livsmedel. Alla dessa ämnen skulle därför inte behöva skrivas ut om man
införde samma regler för alkoholhaltiga drycker.
källa: Äkta Vara
|
Pernilla Fredeby är kost- och näringsterapeut och driver företaget Feelgreater sedan 2001. Specialiserad inom Hårmineralanalyser och Metabolic typing. Feelgreater finns på facebook: Feelgreater - Hälsocoach Feelgreater - Allt om Hälsa Instagram: Feelgreater www.feelgreater.se
torsdag 28 november 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar