onsdag 4 september 2019



Immunsystemet består av speciella organ, vävnadstyper, proteiner och celler som skyddar kroppen mot bakterier, virus, svamp och infektioner. 
Under hösten och vintern när smittsamma förkylningar ofta tenderar att spridas kan immunförsvaret behöva lite extra hjälp på traven.




Du kan boosta ditt immunförsvar genom allsidig träning, bra proteiner, bra fetter och vitaminer och mineraler. 

Undvik att använda endast mejerivaror eftersom de innehåller mycket kalcium som blockerar upptaget av järn i maten, järn är en viktig mineral som kroppen behöver för att ha ett bra immunförsvar. Använd kokosfett, olivolja och linfröolja i matlagningen och ta omega-3 som tillskott.

Selen, E-vitamin, C-vitamin och de bioflavonoider som finns i bär och de vita hinnorna runt till exempel citrusfrukter är viktiga antioxidanter. I grönsaker finns det olika antioxidanter som skyddar oss och stärker vårt immunförsvar. Några bra val som innehåller tex Lykopen som finns i tomater och i morötter karotenoider. Alla grönsaker innehåller immunstärkande vitaminer och mineraler.

Ge immunförsvaret de vitaminer och mineraler det behöver för att bygga vita blodkroppar och mastceller som tar hand om cancerceller och virus, bakterier och mikroorganismer. Om du vill ge dig själv en extra dos immunförsvarshöjande ämnen så välj bra C-vitamin med bioflavonoidkomplex och selen med E-vitamin.
Se till att stärka och skydda tarmslemhinnan och gynna de egna tarmbakterierna med laktobaciller och prebiotika. 

D-vitamin är viktigt för immunförsvaret och bildas i huden när den utsätts för solljus, därför är de viktigt att fylla på med D-vitamin under vinterhalvåret för en del personer *

Det finns faktorer som är kopplade till virusinfektioner och 75% av de infektioner som vi har orsakas av just virus. Det har visat sig att de som har ett överskott av kalcium är mer känsliga för virus och man har sett att det är direkt kopplat till överskottskalcium. 
Vi i nordliga länder och speciellt i Sverige, äter extremt mycket mejeriprodukter som innehåller stora mängder av just kalcium

Anledning till detta är enligt forskare att när kalcium läggs till vävnad som har inaktiva virus, kommer viruset aktiveras och då sprider sig viruset lättare.
Forskare har undersökt detta i samband med Epstein Barr viruset (EBV). Detta har rapporterats i SCIENCE 1986 där de fann att när vilande EBV-celler exponerades för kalcium så blev de mer aktiva och förökade sig, men när de blockerade kalcium förhindrades kalcium att aktivera sig.

Virus ger symptom som trötthet och depression och det är 2 tecken som tyder på för mycket kalcium i kroppen. Kroniskt trötthetssyndrom är kopplat till Epstein Barr och cytomegalovirus.
Både kalcium och viruset trycker ner energiproduktionen i sköldkörteln och binjurarna.

Vi rekommenderas att äta extra mängder av D-vitamin, speciellt under vinterhalvåret eftersom brist på D-vitamin bl. a kan ge trötthet och depression.  *Dessvärre kan D-vitamin öka upptaget och kvarhållning av kalcium, vilket i sin tur förhindrar järnupptaget och kan även orsaka en kalium- och zinkbrist. D-vitaminet är ett dämpande näringsämne, vilket innebär att en person med en låg sköldkörtelfunktion kan dämpas ytterligare vid ett högre intag av D-vitamin vilket inte är önskvärt eftersom det då finns mer benägenhet till att frisätta virus.

Genom en Hårmineralanalys (HTMA) kan man upptäcka de eventuella obalanser och brister som finns i kroppen som därav kan ge dig exakta rekommendationer på vad just du bör äta mer eller mindre av.

www.feelgreater.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar