fredag 23 augusti 2019

Mäns förkylning värre än kvinnors ?





Tycker du som man att det alltid är jobbigare för dig än för 

din tjej/fru/kvinnliga kollega ?



Stämmer det verkligen!

Anledningen är att män kan vara mer mottagliga för komplikationer och att ha svagare immunsystem. Det finns också hormonella skillnader som kan vara orsaken.

Flera studier visar att kvinnor har bättre immunsystem.

En 2013-studie från Stanford University fann att kvinnors antikroppar tenderar att reagera snabbare mot en injektion av influensaviruset än mannens antikroppar. Det har den kanadensiska forskaren Kyle Sue kommit fram till i en studie som publicerats i British Medical Journal

Studien fann också att män med högre testosteronnivåer tenderade att ha det svagaste antikroppssvaret. Som ett resultat tyder studien på att testosteron undertrycker immunsystemet, medan östrogen ökar det.

Hans studie har dock fått kritik. En som är kritisk är forskaren Sabra L. Klein vid Johns Hopkins-universitetet, hon ligger bakom en av studierna han har tittat på. Hon menar att det kan verka som att män är oftare på sjukhus då det finns länder där kvinnor har mindre tillgång till sjukvård eller behandlingar – eller där pojkar värderas mer.

Immunsystemets förmåga att hantera infektion har mer konsekvenser än tillfällig snörvlande.

Många män strävar efter att bibehålla en så hög nivå av testosteron som möjligt, men det finns ett fall då man inte vill ha det. Vid fallet då man har blivit diagnostiserad med prostatacancer vill man sänka nivån av testosteron i och med att cancercellerna svarar på androgener, så många män med avancerad prostatacancer får läkemedel som sänker testosteron nivåerna.


Vad försvagar immunförsvaret?
Det finns tre huvudsakliga faktorer som försvagar immunförsvaret:
kost, toxiner, känslor och aktiviteter.

Kosten
Det finns många livsmedel som kan ha en negativ påverkan på immunförsvaret. Här är några som du bör utesluta:

Raffinerat vitt mjöl
Bearbetat socker
Komjölk
Färgämnen och konserveringsmedel
Läsk
Sötsaker

Om du ofta blir sjuk är det kanske dags att du ser över din kost. Om du har låg ämnesomsättning är du mer mottaglig för virus och har du snabbare ämnesomsättning är du mer mottaglig för bakterier och infektioner.

Toxiner är en stor anledning till att immunförsvaret är sänkt.

Levern ser till att rena kroppen på toxiner och annat och behöver stöd med viktiga näringsämnen.

*Antibiotika skall du bara ta när det absolut behövs, och fylla på med tarmbakterier direkt efter kuren.


Känslor
Stress, ångest och nervositet. Allt detta kan vara skadlig för hälsan och försvagar immunförsvaret. När vi har mycket att göra eller känner oss ängsliga och nervösa har vi därför lättare för att bli sjuka.

Det har även visat sig att kroppen ”ber om” en viss typ av mat när vi inte mår bra, men ofta är det mat som skadar oss. När vi är deprimerade vill vi inte ha apelsinjuice, vi vill ha pommes frites! Stress påverkar immunförsvaret och därför är det viktigt att försöka lugna ner sig så snabbt som möjligt. Det handlar mycket om hur man bemöter sina problem.


Aktiviteter
Att ha en stillasittande livsstil är relaterat till olika typer av sjukdomar. Och då pratar vi inte bara om övervikt och kolesterol, utan även andra mer allvarliga åkommor.
Om du hela dagen sitter på ett kontor och inte tränar minst två gånger i veckan kan det påverka dig. Så börja träna – det är inte svårt och fördelarna är stora. Om du inte vill gå till gymmet kan du gå en runda i parken eller dansa hemma. Köp hem en träningscykel, gå i trappor istället för att använda hissen, promenera till jobbet eller till affären, mm.

Du kan förbättra immunförsvaret helt enkelt genom att anamma hälsosamma vanor.


Några råd angående detta:

Tarmen
80% av immunförsvaret sitter i tarmen!

Det var redan i slutet på 1950-talet man kom underfund med att 80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen. Det var en norsk immunologiprofessor som publicerade en vetenskaplig rapport som bekräftade att immunförsvaret till största delen sitter där.

forskar man dock mycket om tarmfloran och immunförsvaret. Egentligen heter det immunsystemet, för det är ett helt system (gastrointestinala ekossystemet) som skyddar oss mot inkräktare och sjukdomar. Men det kan också framkalla sjukdomar och främja inkräktare och skadliga bakterier om vi inte sköter det. Överdriven hygien, snabbmat och för lite grönsaker och fermenterade produkter samt snabba kolhydrater bidrar till ett sjukt tarm- och immunsystem – och kommande ohälsa.

Det är alltså viktigt att man gynnar de goda bakterierna. Det kan man göra med prebiotika (oftast fibrer, men också resistent stärkelse, kall potatis, grön banan m.m.), vilket ger mat åt befintliga bakterier; probiotika är direkt tillförsel med tarmbakterier. När probiotika tillförs ökar antalet bifidobakterier och lactobaciller (mjölksyraabakterier) i tarmfloran. Välj gärna tillskott med både prebiotika och probiotika. Oftast läser man att en kapsel/tablett innehåller upp till en eller två miljarder bakterier, det finns faktiskt tillskott med upp till 70 miljarder bakterier. Det låter väldigt mycket, men inte om man betänker att det finns 100 biljoner bakterier i våra tarmar, de flesta i tjocktarmen. Ett gram tjocktarmsinnehåll innehåller 1000 miljarder bakterier. Chanserna är ju då större vid större mängder att en stor del klarar sig genom magsäcken.

De nyttiga bakterierna finns bland annat i syrade livsmedel så som A-fil eller yoghurt, men även syrade grönsaker i stor mängd, såväl som i kombuchate och kimchi.

TIPS: koka potatis och rotfrukter och låt de svalna, för då omvandlas kolhydraterna till stärkelse som ger mat åt bakterierna, men påverkar inte insulinet. Det blir alltså långsamma kolhydrater. Man kan faktiskt värma upp dem igen (stekt potatis) utan att kolhydraterna omvandlas tillbaka. Det räcker att bara låta dem svalna av och sedan göra potatis- och/eller rotfruktssallad.



Annan bra kost
Ekologiska frukter, grönsaker som broccoli, spenat, torkade frukter, baljväxter, ingefära, vitlök, fläder och te´ mm.

Glöm heller inte att dricka två liter vatten om dagen.


Näringsämnen
Exempel på näringsämnen som är av stor betydelse för immunförsvaret är:
D-vitamin, magnesium, zink, C-vitamin, polyfenoler och laurinsyra som finns i kokosolja, Selen, E-vitamin och andra viktiga näringsämnen. Det bästa sättet att se över hur det ser ut i kroppen är att göra en hårmineralanalys.


Sov ordentligt
Ett annat sätt att stärka immunförsvaret är att sova ordentligt. Det finns ingen standardtid, men det rör sig om mellan 6 till 8 timmar.


Dra nytta av det naturliga ljuset
Om du arbetar på ett kontor bör du försöka gå ut under lunchen och njuta av solen. Försök jobba nära fönstret och öppna gardinerna. Använd inte för mycket artificiellt ljus.


Var mer optimistisk
Att skratta är den bästa terapin. Det rekommenderas för patienter med kroniska och permanenta sjukdomar då det motverkar depression, stress, nervositet och ångest, mm.


Håll koll på din hälsa genom att förebygga

En Hårmineralanalys är ett verktyg för att mäta och kartlägga näringsbalansen i din kropp över tid. Den avslöjar därför unik och viktig information om din hälsostatus. Du får anpassade råd för din metabolism (ämnesomsättning) med konkreta förslag på kosthållning som förbättrar din hälsa samt ett unikt mineral- och vitaminprogram som ger din metabolism en bättre förutsättning att hantera framtida påverkan från mat och miljö och förebygga ohälsa.


Beställ din Hårmineralanalys på www.feelgreater.se



Referenser:
British Journal of Nutrition, Tarmfloran – kroppens största organ (lakartidningen.se)

Biosuccé G, Benenati B, Morelli L, Bessi E, Boehm G. Cesarean delivery may affect the early biodiver sity of intestinal bacteria. J Nutr. 2008;138(9):1796S1800S.

Sudo N, Chida Y, Aiba Y, Sonoda J, Oyama N, Yu XN, et al. Postnatal microbial colonization programs the hypothalamicpituitaryad renal system for stress response in mice. J Physiol. 2004;558:26375.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar