måndag 5 augusti 2019

Histaminintolerans




Histaminintolerans

Det kan var så svårt att komma underfund med histaminintolerans är att det fungerar lite som en hink som ibland blir för full och rinner över.
Histamin tar ca tre dygn att bryta ner för kroppen. Under den tiden fylls ”hinken” hela tiden på. Så länge det inte fylls på med mer histamin än vad kroppen klarar att bryta ner så händer ingenting. Men fylls histaminet på i högre takt än vad som bryts ner kommer hinken till slut att svämma över.
Därför kan det vara så att man ena gången kan äta någonting histaminrikt och inte känna av några symtom medan någon annan gång mår man dåligt, får symtom om man intagit mer histaminrik föda 1,2 el flera dagar i följd.
Har du du mer besvär av symtom nedan bör du gärna utesluta alltför histaminrik föda under en period i din rening.
Vid en allergisk reaktion mår man inte särskilt bra, vilket beror på att histaminet är ett reaktivt ämne som då har en negativ effekt på hälsan.

Vad är histaminintolerans?

Histamin finns i vår mat. Histamin i maten bryts ner i tunntarmen av ett enzym som heter diaminoxidas (DAO). Men relativt många saknar permanent eller tillfälligt en tillräcklig produktion av DAO. Man kan då inte bryta ner histamin i maten tillräckligt vilket leder till att man kan få  histaminintolerans som kan ge något eller flera av följande symtom:
• Mag-tarmbesvär (illamående, kräkningar, buksmärtor, gaser, ballongmage och diarré)
• Hudbesvär (eksem, nässelfeber, flush, klåda, rodnad)
• Huvudvärk och migrän
• Astmaliknande besvär, nästäppa, nysningar, rinnande näsa
• Hjärtklappning, hjärtarytmier, blodtrycksfall, brännande känsla i mun och svalg
• Yrsel
• Andra allergiliknande symtom
Ovanstående symtom varierar oftast från individ till individ. Vid histaminintolerans kan man ha ett eller flera av symtomen.
I många fall är det så kallade biogena aminer och då främst histamin som ligger bakom dessa besvär. Biogena aminer finns naturligt i många födoämnen.

Höga halter av histamin finns i följande mat:

Histamin finns naturligt i tonfisk på burk, makrill, skaldjur, ansjovis, sardeller, sardiner, jästextrakt, ostar, fisksås, fermenterade korvar, salami, rökt skinka, soja, surströmming, tomat, hallon, jordgubbar, citrusfrukter, kiwi, även torkad frukt, rödvin, ostar som parmesan, mögelostar, korv/salami, nötter, choklad.
Det är framför allt livsmedel som konserverats eller jästs som innehåller högre halter av histamin. Finns även histamin i ägg, fermenterad såsom yoghurt, kefir, filmjölk, kombucha, surkål, pickels, spenat, tomater, paprika, aubergine, svampar, vissa kryddor som chili, anis, curry och cayennepeppar.
Det finns även mat som innehåller Diaminoxidas (DAO)–blockerare och det är alkohol, svart te, grönt te, energidrycker.Sedan finns det även histaminfrigörare, dvs mat som frigör ytterligare histamin i tunntarmen.
Exempel på dessa livsmedelsgrupper är:
Alkohol, särskilt rödvin och champagne, ost, havsmat, fisk och fisksåser, rå och rökt köttkorv (tex salami), kiwi, lime, ananas, mango, plommon, papaya, jordgubbar, citrusfrukter, tillsatser – bensoat, sulfiter, nitrit, glutamat, livsmedelsfärger, vetegroddar, nötter.
Lång lagring av mat, hög temperatur och dålig hygien ökar också mängden histamin.
Följande födoämnen kan enligt klinisk erfarenhet frisätta histamin i kroppen utan att det föreligger en klassisk IgE-reaktion:
Mjölk, ananas, citrusfrukter, choklad, fisk, fläskkött, jordgubbar, papaya, skaldjur, spenat, tomater. Det finns även histamin i ägg, fermenterad mjölk som yoghurt och filmjölk, citrusfrukter, kombucha, pickels och vissa kryddor som kanel, chili, anis, curry och cayennepeppar. Man behöver också undvika choklad, kakao, vinäger och senap.

Hur hanterar kroppen histamin från maten?

Man kan faktiskt lida av histaminintolerans även om man har tillräcklig produktion av DAO.  Orsaken är då att man är särskilt känslig för histamin. Att mäta kroppens enzymaktivtet av DAO är därmed inte helt tillförlitligt. Har man brist på DAO får man ofta besvärliga symtom.
Särskilda riskgrupper för att få problem av histaminintolerans är mag-tarmpatienter, allergiker och astmatiker.
Det är därför av största vikt att detoxa och lägga om kosten. Att till en början utesluta det man reagerar på i så stor utsträckning som möjligt. Det sägs att man kan bli av med sin histaminintolerans genom att ta stora mängder c-vitamin och chlorella (Vi läste om en person som tog så höga doser som 30-40.000mg dagligen under 2,5 månad + ca 30 tabletter Chlorella och blev av med sin histaminintolerans) . Att c-vitamin är så effektivt beror på att det är mastcellsstabiliserande och histaminsänkande. 
Du behöver ta kontroll över din tarmhälsa och gärna köra någon/några tarmdetoxes. Vi har lite olika alternativ i vår shop
Jag rekommenderar alltid att först göra en HÅRMINERALANALYS så du får veta exakt hur det ser ut i din kropp och vad du behöver utesluta, tillföra och göra. Du kan beställa hem ett testkit här
Här kan du även läsa mer hur det går till att göra en Hårmineralanalys
källa: ncbi, healthy got institute

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar