söndag 4 augusti 2019

Ämnesomsättningen är relaterat till trötthet, stress och viktuppgång mm.





Vår ämnesomsättning (metabolism) avgör både hur snabbt vi kan omsätta näringen som kommer in i systemet och hur väl immunförsvaret fungerar. Vi kan styra och påverka detta genom vad vi äter och hur vi rör på oss.

När matens näringskomponenter förbränns i cellerna med hjälp av syre (oxidation) bildas energi, vatten, koldioxid och slaggprodukter. Termen ämnesomsättning används för att beskriva hur väl näringsämnena förbränns och används på cellnivå.

Vår ämnesomsättning  är individuell. Cellens ämnesomsättning kontrolleras av både nervsystemet och hormonsystemet, och dessa påverkar hur väl näringen kan tas upp, hållas kvar och sedan utsöndras.

Människans ämnesomsättning kan delas in i en snabb och en långsam. Med hjälp av en Hårmineralanalys mäts ämnesomsättning upp i 4 olika siffror per typ beroende på hur sköldkörtel och binjure fungerar.

Hos personer med den snabb ämnesomsättning dominerar det sk. sympatiska nervsystemet, vilket ger en ökad aktivitet hos binjurar och sköldkörtel. Detta ger en snabb förbränning inuti cellerna och därmed en ökad energiproduktion. Du kan höja din ämnesomsättning bland annat genom att träna och meditera regelbundet, för båda dessa aktiviteter ger mer effektiv användning av kosten du äter.

En person med långsam ämnesomsättning har istället en minskad aktivitet i både binjurar och sköldkörtel (parasympatiska dominans), vilket resulterar i en långsam förbränning. Kroppens energiförbrukning regleras således av hormonerna och nervsystemet, och vi föds med antingen den ena eller den andra varianten, men den kan ändras under livet beroende på ålder, stress, näringsstatus, graviditet, infektioner mm.

Allt du äter påverkar ämnesomsättningen
Ämnesomsättningen påverkas av det vi äter och därför kan man med hjälp av kosten, vitaminer och mineraler, aminosyror mm. balansera sin ämnesomsättning. Det är viktigt att känna till detta, eftersom allt det du äter är att betrakta som hormon – det påverkar kroppen. Men det påverkar också hur vi uppfattar och reagerar på omvärlden – det vill säga vårt känsloliv. Kost, näring, hormoner och det emotionella är nära kopplat.

Ångest är mer kopplat till snabb ämnesomsättning och depression till långsam ämnesomsättning.

Denna information är basal för förståelsen hur du sen kan påverka sköldkörtelns och binjurarnas effekt med kosttillskott.

Ämnesomsättningen stimuleras av:

protein
snabba kolhydrater
motion
mjukt vatten
mineralerna fosfor, natrium, kalium, järn, mangan, selen, A-vitamin, B1-, B3-, B6-, E-vitamin

Ämnesomsättningen sänks av:

fett, fibrer
långsamma kolhydrater
inaktivitet, infektioner (inflammation)
hårt vatten (har mer av de lugnande mineralerna kalcium  och Magnesium)
mineralerna kalcium, Magnesium, zink, koppar, krom, B2-, B12-, D-vitamin

För att ha balans på ämnesomsättningen behöver kroppen ha tillgång till olika näringsämnen för att kunna fungera optimalt. När den inte fungerar som den ska så påverkar detta kroppen på olika sätt, b.la. att vi samlar på oss vätska och fett på olika områden, vi blir mer trötta än vanligt, går upp i vikt utan att vi ändrat på kosten eller rört oss mindre, vi kan känna stress samtidigt som vi inte orkar aktivera oss,  vi kan känna att energin går upp och ner under dagen ,du kan börja få en liten "putmage" mm.

Det bästa sättet att få veta vilken ämnesomsättningstyp du har är att göra en näringsanalys så kallad hårmineralanalys, det bästa sättet.

Gå in på www.feelgreater.se där du kan läsa om Hårmineralanalys och beställa hem ett testkit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar