lördag 10 augusti 2019

Trötthet - Sköldkörtelproblem?







Vi har olika kalibreringssystem i kroppen och sköldkörteln och binjuren är ett som påverkas av vårt liv på olika sätt.

Det kan handla om känslor som är kopplade till negativa tankar, stress, oro, rädsla, trauma mm. Det handlar även om maten vi äter och dess näringsämnen och vår fysiska aktivitet.

Kroppen gör inte vad du SÄGER till den, den reagerar och försöker kalibrera hela tiden för att vara i balans. Det är ett oerhört fin-kalibrerat system. Vårt system reagerar hela tiden på våra upplevelser, tankar och känslor.
Du måste komma i balans med både tankar, känslor, kost, näring och aktivitet.
Det finns bevis för att vår fysiska kropp är sammanlänkad med vår mentala kropp så det går inte att bara fokusera på det fysiska.

När vi är i obalans är vi mer känsliga för virus, bakterier, parasiter, svamp och gifter vilket påverkar systemet. Därför är det viktigt att skydda och stärka kroppens system. När vårt reningssystem som vår tex vår lever är full med gifter kan kroppen inte fungera optimalt därför är det viktigt att äta så ren mat vi kan och äta kost med bra näringsämnen som hjälper oss.

Du kommer inte i balans genom att ge den syntetiska mediciner, de kan bara tillfälligt blockera eller ”boosta”

Tyvärr så låter vi systemet överbelastas under för lång tid och missköter, eller har för lite kunskap om vår kost, det mentala och aktivitet och därav har hunnit komma i sådan ”ostämma” så systemet inte riktigt klarar av själv att balansera, vi söker då många gånger oss till läkare inom sjukvården för symptom som trötthet, hårlossning, viktuppgång, depression, ångest, PMS, muskelproblem, inflammationer, förstoppning, dålig koncentration, hjärndimma, hes röst, svullnader etc. etc. och blir ordinerade syntetiska mediciner som t.ex. levaxin (levotyroxin, T4)
Många blir hjälpta i början men upplever sedan att de får öka dosen och det blir tillfälligt bättre igen men därefter så söker man oftast vidare eftersom man inte får ordning på symptomen och stirrar sig blind på siffrorna på de blodtester man tar.

Det finns fullt med grupper tex på Facebook, Instagram, Inlägg på bloggar, webbsidor och böcker och vi söker förtvivlat efter lösningen på våra problem.

Många provar även naturligt sköldkörtelhormon (natural desiccated thyroid, NDT) som utvinns från sköldkörtlar från gris. Detta kan man endast få genom licens av läkare och den kan inte sökas av vilka läkare som helst vilket gör att många skickar efter det från andra länder.

NDT innehåller alla de hormoner som en frisk mänsklig sköldkörtel tillverkar (T0, T1, T2, T3, T4 och kalcitonin). Många som inte uppnått symtomlindring på syntetiska preparat som tex levaxin och som får möjlighet att prova NDT, upplever en betydande förbättring – det är därför viktigt att få en individanpassad vård.


Det jag dock först rekommenderar är att få kroppens system i balans igen med att först se till att ge den de verktyg den kan behöva.
Man brukar tala om Homeostas vilket betyder: Kroppens förmåga att hålla sig stabilt omkring ett visst tillstånd trots förändringar i miljön. Kroppens organ måste samverka för att upprätthålla homeostasen.

Exempel: Kroppens
temperatur
salthalt
vattenhalt
pH
blodsockerhalt
med mera...

Hypotalamus (en del av centrala nervsystemet) styr.
Den får hela tiden information via nervsignaler och skickar även ut nervsignaler till olika kroppsdelar. Kroppen strävar hela tiden mot att hålla en viss nivå för att uppfattas som normal. Om homeostasen inte upprätthålls så hamnar systemet i obalans vilket skapar symptom och konsekvenser.

För att kroppen ska ha förmåga att upprätthålla homeostasen så behöver vi se till att det finns vatten, mineraler och andra näringsämnen. Elektrolyter som kalcium, magnesium, natrium, kalium, fosfat och klorid bidrar till att stimulera nerver och balansera vätskenivån.

Vi kan ta ett exempel:
Kalcium bygger tillsammans med fosfat upp skelettet och har även andra viktiga funktioner, bland annat i nervsystemet. Det kalcium som finns i blodet är cirka 55% lösta som fria joner och 45% bundna till plasmaproteiner, såsom albumin. Det är de fria kalciumjonerna som har möjlighet att verka och påverkas. För mycket kalcium i blodet kan ge ”hyperkalcemi” som kan ge njursvikt, trötthet, svaghet, aptitlöshet, illamående, kräkningar, förstoppning, sköldkörtelssjukdom, buksmärtor, och ökad törst.
Symtom på mycket låga kalciumhalter kan ge symptom såsom irritabilitet, magkramper, muskelkramper, domningar eller stickningar fingrar mm
Andra sjukdomar som har samband med onormal kalciumhalt i blodet är sköldkörtelsjukdom, bisköldkörtelsjukdom, cancer, eller undernäring.

Produktionen av kalcitonin, som bildas i sköldkörteln, stimuleras av en förhöjd halt av kalcium i blodet. Det får mer kalcium att binda till skelettet och mindre benvävnad att brytas ner, samtidigt som det hindrar upptaget av kalcium i njurarna.

Andra hormoner som påverkar kalciumhalten är östrogen och testosteron (hindrar skelettbrytning) samt kortisol och tyreoideahormon (bidrar till skelettbrytning).

Två av de vanligaste orsakerna till hyperkalcemi är hyperparathyroidism (sköldkörteln producerar för mycket hormon) och cancer. Hyperparathyroidism innebär en ökning av bisköldkörtelns funktion som oftast orsakas av en godartad tumör i bisköldkörteln. Denna form av hyperkalcemi är vanligtvis mild och kan förekomma i många år innan det märks.


Vitaminer och mineraler är involverade i kroppens många funktioner och tillsammans med fett, protein och kolhydrater bygger, reparerar och försörjer de celler och vävnad efter behov. Vid i stort sett alla metabola funktioner behövs vitaminer och mineraler.

Många vitaminer samverkar med kroppens olika enzymer. Allting som händer i kroppen handlar i grunden om kemiska omvandlingar av olika slag. För att de skall kunna fungera krävs enzymerna, som styr och skyndar på omvandlingarna. Enzymer är proteiner som hjälper kroppens matsmältningssystem.

En del vitaminer hjälper enzymer som är exempelvis nödvändiga när kroppen förbränner socker och fett för att få energi.

Mineraler som tex kalium behövs för kroppens nerv- och som kan bidra med trötthet, utmattning och liknande symptom som man har vid sköldkörtelproblem eftersom förhållandet (kvoten) mellan kalcium och kalium påverkar sköldkörtelfunktionen.

 Sköldkörtelns funktion kan ses som kroppens gaspedal. Vid underfunktion går kroppen ner på en sparlåga och vid överproduktion så produceras det för mycket

Här kommer en lista på symptom vid underfunktion - hypotyreos

Trötthet
Nedstämdhet/Deprimerad
Viktuppgång
Frusenhet, framför allt kalla händer och fötter
Matsmältningsproblem
Minskad mental skärpa
Låg puls
Förstoppning
Torrt och livlöst hår
Sköra naglar
Dålig cirkulation i händer och fötter
Ödem/vätskeansamling
Virus


Symptom på överfunktion – hypertyreos

Svettningar och värmekänsla
Trötthet och dålig sömn
Menstruationsrubbningar
Hjärtklappning, ökad puls, darrningar
Lös mage, viktnedgång (även om man äter som vanligt)
Nervositet, oro, depression och lätt för att gråta
Irritation och ilska
Muskelsvaghet

Ögonproblem – oftalmopati vid Graves sjukdom. Ögonen kan kännas irriterade, vara röda och grusiga samt upplevas stirriga.


Så vad kan och behöver du göra!

Det bästa sättet att ta reda på hur din kropps mineral -och näringsbalans ser ut är att göra en HÅRMINERALANALYS eftersom du genom den får veta exakt hur din sköldkörtel och binjureaktivitet fungerar. Du får även en fullständig analys över alla kroppens system eftersom de påverkas och samverkar och är i behov av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen för att fungera optimalt. Via kosten ska vi få i oss de näringsämnen som kroppen behöver. Vissa näringsämnen kan kroppen själv bilda som tex D-vitamin genom solen men vitaminer kan inte syntetiseras i tillräckligt stor mängd av organismen själv utan måste tillföras via kosten. Brist på något vitamin ger upphov till specifika bristsjukdomar.
Detta påverkar dig också mentalt eftersom de behövs för nervfunktion och hur vi hanterar stress och yttre påverkningar.

Här kan du beställa hem ett testkit för att göra en Hårmineralanalys webshop


Glöm inte att din mentala hälsa är lika viktig. Ta dig tid att koppla av, meditera, yoga, aktivera dig på det sätt du mår bra av, inte vad andra gör. Ta hjälp av en professionell mental coach, lyssna på podcasts, ljudböcker eller läs om saker som är inriktade på att lösa situationen. Hur går dina tankar? Vad säger du till dig själv dag ut och dag in?
Jag ser allt för många som ”geggar” runt i sitt dåliga mående och gör det till sin vardag, att associera sig med sina symptom eller sjukdomar istället för att se på vad man kan göra. Detta ger en negativ signal till kroppen vilket gör att den registrerar stress signaler.
Mary go round, Du kan inte få något annorlunda resultat om du inte gör något annat som du hittills inte har gjort.


På skölkörtelförbundets websida kan du läsa mer om sköldskörtelproblem.

Jag vill även tillägga att jag inte är emot medicinering eftersom det ibland kan vara befogat och enda vägen men jag hoppas att sjukvård och alternativvård kan samverka i framtiden.

Må väl
Pernilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar