lördag 10 augusti 2019

Återhämtning




Återhämtning och vila


Vi går ofta på högvarv lite för länge, och för ofta. Då hinner vi inte återhämta oss, och det påverkar både hjärnan och resten av kroppen negativt.

Återhämtning handlar om att skapa tid för att få ned kortisolutsöndringen i kroppen. Sömnen är jätte viktig. Det kan också handla om att ta promenader eller att njuta av naturen men också att bara vara och där är meditation fantastiskt.

Träningskravet i sig kan vara stressande. Känner du ångest över att inte ha tränat på två dagar ska du inte stressa till gymmet eller ge dig ut att träna.
Då är det inget du ska göra, det är något du ska förstå!


Negativ stress handlar om relationen mellan krav och kontroll. Om de inre och yttre kraven ökar, måste vår känsla av inre kontroll följa med. Och om mellanrummet mellan krav och kontroll blir för stort, finns risk att vi drabbas av utmattning.
Lär dig känna igen signalen, och göra något åt situationen innan det blir för sent. Ja är bra, men nej är också lika viktigt. 
Kroppen signalerar när vi upplever negativ stress. Men det fordras förmåga att lyssna in signalerna. Du kan bli oftare trött, mer lättirriterad och cynisk än vanligt. Hamnar du i situationer där du vanligtvis känner empati, men nu känner att du inte orkar bry dig ? Det är sådana signaler vi behöver lyssna till. 
Ha mål med aktivitet och träning men lägg även i mål med återhämtning.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar